Як навчити дітей моральної поведінки

Родина – найкраща школа для навчання моральної поведінки! Вашій увазі пропонуються поради щодо виховання дітей від Мішель Борба – доктора педагогічних наук, консультанта у сфері освіти й автора книги «Будівництво морального інтелекту: сім головних цінностей, які навчають дітей правильної поведінки».
1. Будьте моральним прикладом для дитини
Батьки – це найперші й найвпливовіші моральні вчителі для своїх дітей, тому переконайтеся, що та моральна поведінка, яку ваші діти переймають від вас, і є той приклад, наслідування якого вам би хотілося досягти.
2. Використовуйте для навчання поточні моменти
Кращі навчальні моменти – це життєві, що трапляються несподівано. Помічайте моральні проблеми, щоб поговорити про можливість їх потенційного виникнення та усунення в майбутньому.
3. Використовуйте дисципліну як моральний урок
Чітко та виважено сформульовані правила дотримання дисципліни гарантуватимуть, що дитина не тільки усвідомить, а й буде діяти за  встановленими нормами моралі.
4. Очікувана поведінка, яка відповідає системі моральних цінностей
Поведінка дітей з дотриманням моральних норм є наслідком цілеспрямованого та виваженого впливу батьків. Цього можливо досягти лише за сприятливої атмосфери в родинному колі.
5. Відображайте поведінкові ефекти
Одна з кращих практик, що формують основи моральної поведінки, полягає в тому, щоб показати, який вплив здійснює поводження вашої дитини на іншу людину. Наприклад, скажіть: «Бачиш, ти змусив її плакати». Або ж акцентуйте увагу на почуттях «жертви»: «Тепер вона засмучена». Сенс полягає в тому, щоб допомогти дитині по-справжньому уявити те, що відбувається в цей час з «жертвою», подумки побувавши на її місці, отже, дитина стане більш чутливою до того, як її поведінка здатна впливати на інших людей.
6. Закріпіть моральну поведінку
Один з найпростіших способів допомогти дітям освоїти нові моделі поведінки – це закріпити їх тоді, коли вони відбуваються. Спостерігайте за дитиною, і за слушної нагоди відзначте її хорошу поведінку, поясніть, в чому полягав позитив її вчинків.
7. Ознайомте із золотим правилом

 

Навчіть дитину золотому правилу, якому століттями керувалися люди – «ставтеся до інших так, як ви хочете, щоб вони ставилися до вас». Нагадайте, що, перш ніж діяти, потрібно запитати себе: чи хочу я, щоб зі мною хтось вчинив так? Це допоможе дитині подумати про поведінку і її наслідки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*