Десять речей, які треба знати дітям

Дитячий психолог Світлана Ройз склала перелік із десяти важливих речей, які необхідно знати дитині на випадок, якщо вона залишиться сама.

Для молодших школярів

Для дітей, які вже більш самостійні й можуть залишатись удома або гуляти з дозволу батьків, Світлана Ройз рекомендує такі правила:
1. Якщо дитина вдома сама, а до приміщення намагається проникнути зловмисник, слід зателефонувати батькам, і лише після цього набрати поліцію – 102. За цей час батьки зможуть попередити сусідів телефоном, й дитині допоможуть.
2. Якщо в квартирі починається пожежа або витікає газ, треба швидко вийти з квартири та подзвонити 102 або 104 (служба газу). Самій гасити пожежу не можна в жодному разі!
3. Якщо дорослий просить про допомогу, треба відповідати категоричною відмовою й відразу йти.
4. Якщо біля вас собака, слід зберігати спокій і не провокувати агресію. Можна відвернути увагу за допомогою предмета – кепки чи парасольки, наприклад. Не слід дивитися тварині в очі, натомість, поступово віддалятися, не повертаючись спиною до собаки.
5. Не заходити в ліфт із незнайомцем. Якщо він наполягає, сказати, що чекаєш на батьків, які зараз підійдуть.
6. Якщо дитина бачить, що її хтось переслідує, треба зайти до людного місця – наприклад, крамниці або перукарні – й зателефонувати батькам.
7. Якщо незнайомець схопив дитину й не відпускає, треба кричати, битися, бити по машинах, які стоять поруч – можливо, запрацює сигналізація.
8. Якщо опинився на вулиці під час грози, потрібно зайти в укриття – крамницю або під’їзд. Слід триматись подалі від водойм, металевих веж, високих дерев і машин.
9. Якщо в інтернеті хтось погрожує тобі чи твоїм батькам, потрібно негайно повідомити про це батьків.
10. Якщо дитина сама, і в неї щось болить, потрібно зателефонувати батькам, але в жодному разі не приймати ліки з домашньої аптечки на власний розсуд.
 
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*